”Æ swort hus” – et lille billede med en særlig betydning

05.07.21
For nogle år siden var der en mindre artikelserie i Jyllands Postens søndagstillæg, hvor udvalgte personer blev bedt om at beskrive en genstand, som altid ville følge dem, uanset hvor de flyttede hen. Sådan en genstand har jeg!

Nemlig et lille maleri, som min far malede i 1979. Han var amatørmaler i sin fritid og holdt meget af at tage sit tegnegrej med ud i naturen og derefter male billedet derhjemme.
I 1979 malede han det her lille billede af ”Æ swort hus” (Det sorte hus) ved Stubbergård Sø. Et lille bådehus, som ikke syner af så meget, men som ligger i et naturskønt område, hvor vi ofte gik ture i min barndom. Da min far var færdig med maleriet, sagde jeg til ham, at jeg gerne ville have det, og det fik jeg. Så da jeg i 1980 flyttede hjemmefra, kom det med, og det har fulgt mig lige siden.
Den kunstneriske værdi er måske ikke så høj, men for mig har det billede en ganske særlig værdi og betydning, fordi det netop var min far, der malede det og fordi motivet er et sted, jeg har en særlig erindring om.

I dag kan man stadig finde det lille bådehus ved Stubbergård Sø, og nu er der lavet et fint stisystem med træbroer, så man kan gå tørskoet rundt i området hele året. I samme område finder man i øvrigt også Stubber Klosterruin, Flyndersø og Hjerl Hede, så en sommerudflugt hertil kan varmt anbefales.

”Mors kunstsamling”

Men tilbage til kunsten. Siden dengang i 1979 har jeg løbende anskaffet mig en del kunstværker. Og hjemme hos os er det altså mig, der bestemmer kunsten, og ikke min mand – for jeg bilder mig nemlig ind, at jeg har mest forstand på kunst af os to.
Man kan jo ikke rigtig forestille sig et hjem uden kunst af den ene eller anden slags og i den ene eller anden prisklasse – om det er malerier, tegninger, foto, plakater, litografier, keramik, figurer eller andre kategorier.
Jeg har ikke nogen specielt dyre værker, eller værker af særligt kendte kunstnere, men jeg har masser af værker, som har en særlig betydning for mig.

Jeg har egentlig en plan om at lave sådan en lille fortegnelse over ”Mors kunstsamling” – man ER vel bibliotekar. Jeg ved bare ikke lige, hvornår jeg får tid til det. Men hvis vores børn en dag skulle få lyst til at overtage nogle af værkerne, så synes jeg de skal kende historierne bag, bare sådan for sjov.

For jeg har faktisk en lille historie om de fleste af mine kunstværker. Jeg kender måske kunstneren personligt; jeg har måske købt det fra en særlig udstilling eller et særligt sted, jeg har været; motivet kan være et særligt sted for mig som det lille bådehus, eller farverne gør mig glad osv.

Nye fristelser og nye udstillinger

Om jeg nogensinde får lavet den fortegnelse, ved jeg ikke. Men jeg ved til gengæld, at jeg hele tiden bliver fristet til at købe nye kunstværker – ikke mindst fordi jeg på mit arbejde i Gudenåhuset, Bjerringbro Bibliotek, møder mange slags kunst og kunstnere og fordi jeg som medlem af Bjerringbro Kunstforenings bestyrelse hele tiden er på jagt efter nye emner til udstillinger samme sted.

På grund af corona blev årets første udstillinger i Gudenåhuset aflyst eller udsat. Men nu er landets kulturinstitutioner og dermed Viborg Bibliotekerne åbne igen, og vi har haft fornøjelsen af inspirerende udstillinger i Gudenåhuset i både maj og juni måned. Sommerens udstilling med billedkunstnerne Mia Willaume og Niels Valentin fra Roskilde er netop åbnet – en fælles udstilling med to spændende og meget forskellige kunstnere, som hermed anbefales og som kan ses frem til og med 28. august.

Jeg glæder mig SÅ meget over nu at kunne få nye kunst- og kulturoplevelser både lokalt og ude omkring i den store verden – og med eller uden coronapas i hånden eller på app’en, så er der igen adgang til det hele, også på Viborg Bibliotekerne.

Anbefaling

I bogen “Efter isen” af Svend Bichel fortælles i foto, maleri, digt og tekst om liv og landskab omkring Flyndersø, Stubbergård Sø, Karup Å og Sdr. Lem Vig. En helt utrolig smuk bog, hvor kunst og natur går hånd i hånd og ren nydelse at bladre i. Den kan lånes på biblioteket, men man får lyst til at eje den, når man sidder med den i hænderne.

Tags