Aalborg - Berlin - 50 minutter

Af Anonym (ikke efterprøvet)
14.10.12
Det er nemt at besøge Berlin, hvis man lige trænger til Storbystemning og kulturelle input.

Glem alt om tog, bus eller egen bil. Nu kan man flyve med Norwegian fra Aalborg lufthavn til Schönefeld lufthavn i Tyskland. Flypriserne koster ikke meget, og så kommer det bedste - flyveturen tager kun 50 minutter. Vi drak eftermiddagskaffe hjemme og spiste aftensmad på vores hotel i Berlin. Det kan da ikke gøres hurtigere?

Det ville vi se
Det var vores første tur til Berlin, så vi havde gjort os nogle forestillinger om, hvad vi ville se. Vi valgte at starte med en lang travetur gennem Tiergarten - den største park i Berlin - hvor både berlinere og turister elsker at gå tur, eller simpelthen bare slappe af. I den østlige del af parken ligger Rigsdagen. Reichtag, som tyskerne kalder den, er et must. Det er den tyske parlamentsbygning, som arkitekten Norman Foster har udstyret med en glaskuppel med en spejltrakt, der sender sollyset ned i parlamentssalen. Den har en fantastisk udsigtsbalkon, og man ser Berlin smukt fra oven på en klar solskinsdag. Her kan det betale sig at reservere billetter hjemmefra, da der næsten altid er en laaang kø. Med vores reservation i hånden, kom vi ind med det samme. Det virker bare – besøget i Rigsdagen er i øvrigt gratis.

Udenfor Rigsdagen valgte vi at stå på en af Berlins mange sightseeing busser. Dem kan man stå af og på. De gør holdt hver tiende minut og på den måde får man set og hørt om alle de forbipasserende seværdigheder. Øverste dæk er åben, så der er mulighed for at tage billeder undervejs. Der bliver udleveret høretelefoner og tur-guiden fortæller undervejs om de forskellige seværdigheder. Busserne kører hele dagen fra kl. 9-16 og koster omkring 12-20 EUR. Nogle af stoppestederne kan nævnes; Brandenburger Tor, Unter den Linden, Checkpoint Charlie, Potsdammer Platz, Kulturforum, Holocaust Mahnmal, Berliner Dom og mange flere

Fjernsynstårnet
På forhånd havde vi bestemt at vi ville op i Berliner Fernsehturm - fjernsynstårnet er det største bygningsværk på Alexanderplatz - et af de mest kendte vartegn for Berlin og byens bedste udsigtspunkt. Tårnet har en metalkuppel med en restaurant og kan ses over hele Berlin. Fra restauranten - der ligger 208 m over jorden - får man udsigten 360° rundt. Gulvet roterer en omgang om sin egen akse hver halve time. Her er det en virkelig god ide at bestille billet hjemmefra, da der også altid er kø. Vi havde hjemmefra reserveret bord i restauranten, og kom med elevatoren op som de allerførste. Selve elevatorturen op tager kun 40 sekunder, men mange står flere timer i kø, for at få billet.

Et andet must, når man er på storbyferie i Berlin, er Brandenburger Tor - selve midtpunktet ved murens fald i 1989. Her blev der festet løs, da øst og vest blev forenet til et folk. Selve byporten er blevet restaureret til sit oprindelige udseende og pladsen foran Brandenburger Tor er nu vidne til mange farverige og festlige begivenheder.

Gåafstand
I gåafstand fra vores hotel på avenuen Kurfürstendamm - i daglig tale bare Ku’damm -besøgte vi også KaDeWe. Kaufhaus des Westens - et af Europas største stormagasiner, kun overgået af Harrods i London. Så skal du shoppe i Berlin, er KaDeWe ikke til at komme udenom. På sjette etage finder du den to fodboldbaner store feinschmecker-etage. De får dagligt varer fløjet ind fra hele verden f.eks. frisk fisk og skaldyr. Det er også her man finder deres østersbar.

Ligeledes i gåafstand besøgte vi Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, som ligger lige midt på Ku’damm. Kirken er sammensat af de udbombede rester af den oprindelige kirke fra 1895 og en ny, moderne tilbygning af blåt glas og rette vinkler. Efter bombeangrebet var planen at rive hele molevitten ned. Men lokalbefolkningen protesterede, og i dag finder al kirkeaktivitet sted i den nye blå tilbygning, mens den gamle kirke fungerer som mindesmærke. Om aftenen når mørket falder på, forstår man, hvorfor komplekset går under øgenavnet ”pudderdåsen” og ”læbestiften”. Der ligner den nye tilbygning med de blå glasmosaikker en enorm besmykket pudderdåse og den gamle kirke en - dog noget brugt - læbestift.

Husk også lige at få smagt en ægte berlinsk specialitet ”Currywurst” en arbejderspise, som i dag har fået nærmest kult-status og findes på Berlins fineste Hoteller. Trænger man til mere, kan man jo besøge ”Deutsches Currywurst Museum.”

Forberedelse
Viborg Bibliotekerne kan være behjælpelig med forberedelserne, da man kan spare ventetid og lange køer og kun koncentrere sig om det ”sjove” ved at være godt forberedt.

Materialer