40 års jubilæum på Viborg Bibliotekerne

Af Anonym (ikke efterprøvet)
21.04.20
Jeg havde virkelig set frem til, og glædet mig til onsdag den 1. april 2020.

Det var datoen, hvor jeg kunne fejre mit 40 års jubilæum efter laaang tids virke blandt bøgerne på Viborg Bibliotekerne.

Normalt er det en betalt fridag, og der var indbudt 45 kollegaer til fælles morgenbrunch på biblioteket, lækker mad, hygge, taler og fællessang. Det var også på denne dag, jeg skulle have overrakt Dronningens Fortjenstmedalje. Jeg havde indbudt mine tre sønner, mand og søster til efterfølgende frokost ude i byen og hyggeligt samvær.

På hjemmefronten var der om lørdagen inviteret 65 gæster, familie, venner og naboer, som skulle fejre mig i Stoholm Fritids- og Kulturcenter. Sådan blev det bare ikke!

Så kom Coronaen

På grund af Corona-epidemien gik jubilæumsdagen ikke helt, som jeg havde regnet med. Faktisk slet ikke. I stedet var jeg på arbejde og pakkede Take Away-poser med bøger, som lånerne havde bestilt over nettet. Vi arbejder på skift og pakker, så vi overholder kravene med sikker afstand og ikke for mange samlet. Da jeg kom hjem, havde hele gaden hejst flagene i anledningen af min jubilæumsdag og enkelte kom kort forbi med blomster. Det var en rigtig hyggelig dag trods alt. Tak for det.

40 år føles ikke som lang tid

De første 28 år arbejdede jeg på Stoholm Bibliotek, dengang Fjends Kommune. I starten var det mest kontorarbejde og klargøring af materialer. Senere kom også videreuddannelse på Danmarks Biblioteksskole i København, udlånsarbejde og pasning af flere filialer. Også den gang havde jeg ansvaret for Biblioteket Kommer med fremfinding af ønsket materiale og udbringning. Dengang var det mig, der kørte ud med bøgerne i min lille røde Fiat 127. Når bilen var godt pakket, kunne jeg have materialer med til 20 lånere.

I 2007 kom kommunesammenlægningen. Dengang var der 22 biblioteker i Viborg Kommune, og de lå meget spredt fra Vridsted og Kjeldbjerg til Rødding og Vammen. Alle blev de lagt sammen under Viborg Centralbibliotek. Jeg tror, at jeg har passet 17 af disse biblioteker over årene.

Jeg har prøvet at være ude at køre med bogbussen. Det var om fredagen og buschaufføren Åge havde altid kaffe og kage med. Også Bogbussen var en ældre dame med mere end 40 år på bagen. Bogbussen blev nedlagt i sommeren 2014 og herefter indførte Viborg Bibliotekerne Åbne Biblioteker, der gav lånerne mulighed for at benytte biblioteket alle dage mellem 7 og 22, og en ny og spændende tid startede.

40 år føles faktisk ikke som særlig lang tid, men selvfølgelig har der været mange spændende og store ændringer undervejs. For mit vedkommende har arbejdet bare udviklet sig (og mig) og er blevet mere og mere spændende, især efter 2007, hvor jeg kom til Viborg. Her fik jeg mange og dygtige kollegaer, spændende projekter og mere ansvar.

Dejligt at have noget tilgode

I dag har jeg stadig ansvaret for Biblioteket Kommer-lånerne, bare mange flere, da kommunen arealmæssigt er ret stor. I hele Viborg Kommune kører vi 8 forskellige ture både i by og opland, men nu er det pedellerne der kører ud med materialerne. Det er dejligt, men indimellem savner jeg kontakten med lånerne.

Jeg har i dag nok det mest spændende og varierende arbejde, man kan tænke sig. Især elsker jeg kontakten med lånerne i det daglige arbejde bag skranken med informationssøgning og formidling af vore mange tilbud. Jeg elsker at formidle bøger på de mange bogcaféer rundt om i kommunen, og jeg holder meget af samarbejdet med andre aktører, som vi er begyndt med, i forbindelse med konceptet Litteratur & Lækkerier. Det giver mange oplevelser sammen med brugerne, og det er oplevelser for både hjerne og gane. Overskriften på et sådant arrangement kan f.eks. være Rom & Romaner.

Siden 2012 har jeg været klummeskribent på Viborg Bibliotekerne med spalteplads på Viborg Stifts Folkeblad, og det er i den forbindelse, jeg er blevet spurgt, om jeg ville skrive en klumme om mit 40 års jubilæum. Nå den- det var den der blev udskudt, men hvor er det dejligt at have noget til gode og stadig se frem til.

Materialer