2021 går på hæld

05.01.22
Nu, hvor vi så småt er begyndt at gå mod lysere tider rent vejrmæssigt, så er det eneste, jeg ønsker mig for 2022, at vi også rent metaforisk går mod lysere tider.

2021 har været året, hvor vi troede, at Corona var på vej ud i horisonten som et minde, der langsomt forsvinder. Sådan skulle det dog ikke være, og i stedet slutter året nærmest, hvor det startede, med mundbind og flere og flere restriktioner. Suk.

Men 2021 har ikke været helt slem, og jeg vil i denne, årets sidste klumme her fra Viborg Bibliotekerne, forsøge at sætte lidt fokus på syv lyspunkter, som jeg personligt kan se fra 2021.

Hokus pokus 2021 i fokus

– året hvor:

  1. USA fik en ny præsident. Selvom jeg ikke beskæftiger mig særlig meget med udenlandsk politik, så er det nærmest ikke til at komme udenom. Verden føles som et meget bedre sted, kun af denne ene grund.
  2. Den danske film af Thomas Vinterberg, Druk, med Mads Mikkelsen i hovedrollen, vandt en Oscar. Jeg har desværre ikke set den endnu, den må på 2022 listen. Dog skulle den alligevel på min liste over lyspunkter for 2021. Mest fordi det er mega badass at vinde en Oscar.
  3. Vi fik verdens første rumturist, nemlig rigmanden, Richard Branson. Den anden dag var jeg på en temadag, hvor jeg lod mig fortælle, at den teknologiske udvikling har turbofart på. Så meget at et årti i den teknologiske udvikling kun varer 5 år nu. Det må jo alt andet lige betyde, at muligheden for, at jeg selv kan blive rumturist i min levetid, måske er tættere på, end jeg troede. Det får fem stjerner i min bog.
  4. Meter i sekundet af Stine Pilgaard vandt De Gyldne Laurbær. En virkelig skøn roman om at flytte til Vestjylland og finde sin vej i højskolelivet som nybagt mor og den lokale brevkasses alvidende kvinde, mens man skriver anti-højskolesange i smug. Jeg var vild med den, og den var et helt klart højdepunkt i 2021.
  5. Jeg opdagede Andreas Odbjerg. Jeg har jo egentligt hørt en masse af hans musik før, men aldrig lagt megen mærke til den. Men Odbjerg udgav i slutningen af marts 2021 sangen “I morgen er der også en dag” og spillede den til x-factor finalen. Den er hurtigt blevet et mantra for hele den lange coronaperiode. Jeg glæder mig enormt meget til at se hans koncert i marts 2022 på Paletten. Der er vist stadig billetter, hvis du er hurtig.
  6. I år har vi desuden også alle siddet på kanten af vores stole, mens vi så Netflix’ store danske satsning, Kastanjemanden. Filmatiseringen af Søren Sveistrups krimiroman af samme navn. Utrolig spændende både som kriminalroman og som serie. Jeg kan varmt anbefale begge.
  7. Sidst, men absolut ikke mindst, så vil jeg huske 2021 som kærlighedens år. Jeg fik nemlig endelig lov til at gifte mig med min kæreste gennem 10 år til et brag af en sensommerfest. Derfor vil jeg også slutte året af med at dedikere denne klumme til min mand, Simon. Selvom 2021 ikke blev året, hvor vi slap fri for Corona, så blev det året, hvor det blev cementeret, at du i hvert fald aldrig slipper af med mig.

2020won

Den anden dag så jeg et meme, hvor der stod, at 2021 (på engelsk, bevar mig vel) udtales twenty twenty-won. Altså, at 2020 vandt. Selvom 2021 også havde sine lyspunkter, så håber jeg alligevel, at det nye år vil bringe os al den håb, som 2021 fejlede i at give os. Jeg hepper på, at 2022 ikke bliver twenty twenty-too.

Jeg ønsker mig, at 2022 bliver året, hvor vi får endnu flere fester, der varer til den lyse morgen, at musikken bringer os og livsbekræftende oplevelser, at bøgerne giver os alle endnu flere fantastiske fortællinger at dykke ned i, at film og serier bringer os helt ud for enden af stolen, at vi i 2022 får flere beslutningstagere, som bekymrer sig om miljøet, og hvis det ikke er for meget at forlange, så ønsker jeg mig, at 2022 bliver året, hvor rumturisme bliver muligt for os alle.

Men tro mig, lyset vender tilbage
For i morgen er der os' en dag
(Odbjerg 2021)

Så med Andreas Odbjergs tekst i tankerne synes jeg, at vi skal kigge på det kommende år med milde øjne og tænke på alle de skønne oplevelser, fortællinger og meget andet som 2022 helt sikkert vil bringe os. Godt nytår!