Animationsfilm
Animationsfilm

Animation – meget kort fortalt

Animation er ren magi – for ved animation gøres billeder levende. Vi kender animation fra Snehvide, Løvernes Konge og Toy Story. Men animation er meget mere end Disneys klassikere.

Vidste du, at vores egen danske Storm P. helt tilbage i 1906 var én af de første, som forsøgte sig med en lille animationsfilm. En kort film, som desværre ikke er blevet bevaret. I løbet af de næste 21 år dukkede mange korte animationsfilm og i 1927 slog Walt Disney for alvor igennem, som den førende tegnefilmsproducent, med en kortfilm om Mickey Mouse. I de næste 30 år havde ethvert stort filmstudie en animationsafdeling, fordi tegnefilmene blev vist som forfilm i biograferne. Og på den både fik verden Snurre Snup, Hjulben og Tom & Jerry.

Animationsfilm har fra starten haft sit eget særprægede udtryk. De traditionelle animationsfilm viser 12 til 24 håndtegnede tegninger pr. sekund. Og da tegninger ikke har samme begrænsninger som film med levende mennesker, har animatorerne haft frirum til at lade dyr tale og karakterer løbe i luften.

I dag er animation ikke kun tegninger, men også computeranimerede billeder, hvor figurerne tegnes og sættes i bevægelse via skærmen. Computeranimation er ofte i 3D i modsætning til tegnefilmens 2-dimisionerede univers. Toy Story fra 1995 var den første computeranimerede spillefilm og senere har vi også fået de eventyrlige historier om Shrek, Monsters Inc og Biler.

Selvom mange tænker på animationsfilm som børnefilm, kan vi i dag næsten ikke se en ”voksenfilm” uden animerede effekter – prøv bare at forestille dig Transformers eller Guardians of the Galaxy uden speciel effekts.

Tags
Materialer