Magtfulde amerikanske kvinder

Læs om USA's magtfulde kvinder

I de kommende dage skal det afgøres, hvem der de næste 4 år skal være præsident i USA. Ét forhold ved valget er dog helt sikkert – den nyvalgte præsident bliver en mand. 

Endnu har ingen kvinde nået USA’s mest magtfulde job, men det betyder selvfølgelig ikke, at der ikke er masser af stærke kvinder i amerkansk politik og kultur. Her anbefaler vi bøger om og af nogle af de mest magtfulde af dem.

Præsidentkandidaten

Kvinden, der har været tættest på at flytte ind i Det Hvide Hus som præsident, er Hillary Clinton, der tabte til Donald Trump ved valget i 2016. Hillary Clinton har dog haft mange magtfulde positioner i sin karriere, og hvis du vil vide mere om USA’s tidligere førstedame, tidligere udenrigsminister, tidligere senator m.m. anbefaler jeg dig at læse ”Hillary – en amerikansk historie” af Michael Ehrenreich. Den skiller sig ud fra alle de andre biografier om Hillary Clinton ved at have et dansk perspektiv og er en fængslende og tankevækkende bog, som både kommer tæt på den politiske og den private Hillary. Du kan også læse hendes selvbiografier, Svære valg og Hvad skete der.

Talkshow-værten

Magtfulde amerikanske kvinder findes ikke kun blandt politikere. Talkshow-værten Oprah Winfrey har igennem flere årtier opnået stor indflydelse via sit eget talkshow, hvor hun tager emner som borgerrettigheder, ligestilling og social retfærdighed op. Læs mere om den magtfulde talkshow-vært i biografien ”Hvad jeg ved med sikkerhed”, hvor Winfrey deler ud af sine egne livserfaringer. Det er interessant at læse om, hvordan hun uden at være politiker er med til at sætte den politiske dagsorden.  

Topchefen

Sheryl Sandberg er Facebooktopchef, en stilling som giver hende utrolig meget magt – ikke kun i USA, men i hele verden. Milliarder af mennesker påvirkes nemlig af Facebooks algoritmer, som bestemmer, hvad vi har mulighed for at se, like og kommentere på det sociale medie. Sheryl Sandberg er fortaler for kvindelige ledere og har skrevet bogen ”Byd ind: Kvinder, karriere og viljen til lederskab”, som jeg varmt kan anbefale. Det er en humoristisk bog, hvor Sandberg allerede på første side fortæller om besværlighederne ved at være kvinde og gravid i en mandsdomineret verden. Senere i bogen giver hun fantastiske karriereråd om bl.a. at sætte grænser og om forhandlingsteknikker.

Find flere bøger og antologier om magtfulde amerikanske kvinder i listen herunder.

God læselyst

Materialer