Lær sprog og få adgang til den vide verden – gennem biblioteket

Lær sprog og læs aviser fra hele verden med biblioteket

Der var engang – vi var i Frankrig og min mand faldt i snak med en gammel mand, som kun talte fransk/alsacisk, hvilket min mand ikke gjorde. De havde en snak om biler, vejret og naturen omkring dem. De talte på hver deres sprog suppleret med gestikuleren og en fælles forståelse af deres samtaleemner. Men hvad ville der mon være sket, hvis min mand havde talt fransk?

Lær sprog

Hovedparten af os har haft sprogundervisning i skolen men ikke nødvendigvis i de sprog, som vi senere i livet får brug for, og måske er de også gået lidt i glemmebogen. Hvad enten man lige skal kunne klare sig på den næste tur udenfor landets grænser og ikke få to gange pasta med peberfrugter, når man tror man har bestilt to gange pasta med pepperoni pølse, eller man vælger at lære et sprog fordi man gerne vil lære mere om et land og dets kultur, så er det rart ikke konstant at skulle slå op i ”Turen går til…” eller bruge ”Google translate”.

Jeg har selv i mange år gået på aftenskole for at lære italiensk og beskæftige mig med den italienske kultur. Nogle har taget et sprogkursus på cd eller bruger en sprogapp som f.eks. Duolingo til at lære eller genopfriske et sprog. For nogle fungerer den godt til deres behov, mens andre gerne vil lære noget mere eller har brug for en anden måde at lære et sprog på.

Transparent Language Online – TLO

På Viborg Bibliotekerne har vi fået en ny adgang til at lære sprog: Transparent Language Online – og den er ganske gratis.

TLO kan anvendes både, hvis du er begynder eller mere øvet, og gerne vil kunne samtale mere på et sprog. Du kan arbejde med at lytte, tale, læse og skrive, lave sætningskonstruktioner, og øve grammatik samt forskellige typer af øvelser, der tilpasses dit niveau. Der er mere end 110 sprog at vælge imellem. Så uanset om du skal rejse til et land lidt mod nord eller til et land syd for ækvator, så er chancen for at du kan komme til at lære sproget ret god – der er både mulighed for at lære islandsk og thai. Til nogle sprog er der også en ’Kidspeak’ hvor undervisningen er målrettet børn.
Det er ikke kun, når vi rejser, at det kan være dejligt at kunne andet end dansk og måske engelsk. Er din nabo, din kollega, fodboldkammeraterne eller dem du ellers færdes blandt fra et andet land og taler et andet sprog, så vil det ofte være rart at kunne tale lidt med dem på deres sprog, også selvom de måske taler dansk. TLO kan altså bruges både når du vil ud i verden og når verden kommer til dig.

Og kender du nogen, som gerne vil lære (mere) dansk, så er TLO også oplagt.

Lige nu er det eksamenstid, og sidder du og sveder over bøgerne eller vil du gerne være mere klar i fransk efter sommerferien, så kan du med fordel bruge TLO til at repetere/forbedre dine sproglige færdigheder.

Pressreader – artikler fra hele verden

Hvis du gerne vil holde dine sprogkundskaber ved lige eller gerne vil følge med i dit foretrukne lands nyheder, kan du med fordel læse artikler på de sprog, som er dine foretrukne. Du har adgang til alverdens aviser og tidsskrifter fra Pressreader.

Hvad enten du gerne vil læse de sidste nyheder fra Washington Post, Le Figaro eller Okaz, så har du mulighed for at læse dem 90 dage tilbage. Du kan læse om mode i Vogue, om økonomi i Forbes, om biler i Top Gear og om det nyeste indenfor teknologi i BBC Science Focus.

Jeg tror, at jeg selv skal kigge lidt nærmere på Conde Nast Traveller – Italy inden sommerferien.

Få adgang

Både til Transparent Language Online og Pressreader er der mulighed for at tilgå dem på PC og der er selvfølgelig også en app adgang, som du finder de steder, hvor du normalt henter dine apps. Læs mere på Viborg Bibliotekernes hjemmeside under ”Digitale Tilbud” om hvordan du får adgang. Husk at du skal bruge dit bibliotekslogin for at anvende dem.

God sommer med Viborg Bibliotekernes digitale og fysiske materialer.

/Hanne Faurholdt, Bibliotekar.