Fastelavn

Hvad er fastelavn egentlig?

Søndag d. 14. februar er det fastelavn (altså i år. Fastelavn falder forskelligt hvert år, så det er ikke altid, at det falder sammen med en amerikansk kærlighedsfest). Til fastelavn slår man katten af tønden, klæder sig ud og spiser fastelavnsboller i lange baner. Men hvad betyder fastelavn egentlig?

Altså, kort sagt er fastelavn, som vi kender det i dag, et miskmask af mange traditioner, hedenske ritualer og kristne skikke. Ordet fastelavn betyder faktisk aftenen før fasten. I gamle dage var fastelavn nemlig en kristen højtid, hvor man markerede de 40 dage, Jesus fastede i ørkenen, ved selv at faste i 40 dage. Det betød, at man ikke måtte spise kød. Men inden man gik i gang med fasten, fejrede man fastelavn, hvor alt var tilladt at spise. Det blev ofte lidt af et ædegilde.

Katten af tønden

Oprindeligt var fastelavn mest en fest for voksne. Da man for eksempel begyndte at slå katten af tønden, var det voksne mænd, der slog løs, og det foregik ofte på hesteryg. Dengang var det også levende katte, der var inde i tønden. Man troede nemlig, at sorte katte var forbundet med djævlen, og derfor slog man katten af tønden for at drive det onde væk. Egentlig er det ikke så rar en tradition, når man tænker over det. Det er godt, at der i dag er slik i tønden i stedet for katte.

Udklædning

Og hvorfor klæder vi os så ud til fastelavn? Tja, fastelavn ligger jo lige ved overgangen fra vinter til varmere tider. Derfor klædte man sig i gamle dage ud som vinter og sommer til fastelavn, og så skulle de to figurer kæmpe mod hinanden, inden sommeren til sidst skulle vinde over vinteren. Efterhånden kom der flere figurer til, og i dag står Spiderman gerne side om side med mumier, tandpastatuber og enhjørninger, når der slås katten af tønden i børnehaver landet over.

En anderledes fastelavn

I år er der fortsat mange ting, der ikke er helt, som de plejer. For eksempel bliver fastelavn nok ikke fejret så mange steder. Men selvom det ikke bliver til de store fastelavnsfejringer, kan man jo stadig sagtens hygge sig derhjemme med fastelavnsboller, udklædning og ikke mindst en god bog.

Nedenfor finder du flere gode bud på både skøn- og faglitterære fastelavnsbøger, som også er tilgængelige på eReolen GO.

Fagbøger med inspiration til fastelavn

Skønlitterære fastelavnsgodter