Boguglen flyver igen – skal du med?

Boguglens Naturløb er et kulturtilbud til børnefamilier, der kan lide at gå på opdagelse og lære, mens de leger.

På Boguglens første flyvetur kom de skønlitterære børnebøger i fokus. Denne gang er det naturen og nærmere bestemt pattedyr, som Boguglen tuder om. Så hvis du og dine børn er vilde med at udforske naturen, så træk den gamle sweater på og tag med, når Boguglen flyver igen – denne gang med et naturløb for både små og store størrelser.

Materiale og vejledning til hvordan du laver et naturløb for de mindste (op til 6 år)

Materiale og vejledning til hvordan du laver et naturløb til de ældre børn (op til 12 år)

Hverdagen er forandret

De fleste af os husker nok pressemødet, hvor vores verden og hverdag forandrede sig fra det ene øjeblik til det næste. Som børnekulturformidler har jeg normalt en travl og alsidig hverdag, hvor interaktion med bibliotekets gæster og sparring med kolleger og samarbejdspartnere er en fast del af den daglige rutine. Men pludselig gik jeg rundt i nattøj derhjemme og prøvede at underholde min 2-årige datter, mens min mand og jeg på skift benyttede hjemmekontoret. Jeg mærkede en stor taknemmelighed over, at serien Gurli Gris er tilgængelig på Netflix, og at bibliotekets virtuelle møder foregår uden kamera.

Kort sagt var der et par dage, hvor jeg ikke følte mig heeeelt tilstrækkelig – hverken som mor eller medarbejder. Men efterhånden er alt det underlige blevet hverdag og rutine (og vuggestuerne er heldigvis åbnet igen – tak!). En af de nye rutiner i min familie er, at vi hver eftermiddag tager på en lille udflugt, når institutions- og arbejdsdagen slutter. Så går vi på opdagelse i naturen, og min datter, som er bysbarn, er i løbet af de sidste mange uger blevet bekendt med fænomener som myretuer, rævegrave, visne blade og velegnede sten til smut – naturfænomener, som vi ikke tidligere har taget os tiden til at dvæle ved.

Er du dus med naturen?

Indrømmet – jeg har aldrig været det helt store naturmenneske. Jeg har aldrig rigtig elsket at få jord under neglene. Så efter jeg for nylig blev hus- og haveejer, har jeg investeret i en app, der kan identificere de planter, der er i min have. For jeg har ikke selv noget begreb om det. Men man bliver vel aldrig for gammel til at lære nyt?

Det håber jeg ikke, for sammen med det nye hus fulgte også et drivhus. Og da min datter i går havde nysåede ærteskud med hjem fra vuggestuen, fandt jeg pottemuld og terrakottakrukken frem og plantede de fine små skud. Nu krydser jeg fingre for, at de overlever mit nybegynderforsøg som hobbygartner.

Naturen sniger sig ind på mig fra flere vinkler. Da jeg sidste år takkede ja til jobbet ved Viborg Bibliotekerne, var det samtidig et ja til rollen som projektleder for bibliotekets berømte naturskattejagter. Her ligger det næsten i navnet, at naturen spiller en central rolle. Så jeg måtte ud og anskaffe mig et par gummistøvler og lære flere af Viborgs smukkeste naturperler at kende. Sikke en gave!

Lad os genopdage landet

Jeg er langt fra den eneste, som i løbet af de sidste mange uger har (gen-)opdaget naturen som et lyspunkt og åndehul i en tid fyldt med bekymringer, afsavn og brud på de trygge rutiner. I DR-programmet ’Vilde vidunderlige Danmark’, som i disse uger løber over tv-skærmene, får vi alle syn for sagen, når det gælder hele den mangfoldige og forunderlige natur, som findes lige uden for vores vinduer. Samtidig lyder selve statsministerens opfordring på, at vi skal opholde os mest muligt udendørs (med god afstand, naturligvis). Så pludselig er naturen blevet vores største attraktion og tilløbsstykke.

Naturen venter derude. Det er faktisk bare at gå på opdagelse. Hvorfor så ikke bruge tiden udenfor på at lære lidt om, hvad der gemmer sig ude i den vilde danske natur? Hvor lever dådyrene? Hvad spiser haren? Hvilke træer findes der i Danmark, og hvordan ser deres blade ud?

Spørgsmål som disse kan du og dine børn i fællesskab blive klogere på. Du bestemmer helt selv, hvor løbet skal foregå. Det kan være i en dejlig park, på en tur rundt om søerne eller i din egen baghave.

Guiden til Naturløbet finder du i toppen af den her artikel. Du kan printe guiden til løbet, så er du klar til at give hele familien en sjov og anderledes udfordring lige uden for døren. Større børn kan glæde sig til et sjovt løb i bedste Tip en 13’er-stil, hvor det gælder om at få flest rigtige svar, mens løbet for de mindste byder på sjove samtalespørgsmål og naturlege. Inden løbet kan I hygge jer med et par fakta- eller højtlæsningsbøger om naturen. Dem finder du digitalt på eReolen GO!, hvor det er nemt at låne online.

Personligt vil jeg indvie min nye have med et lille Bogugleløb, der slutter ved vores fuglehus. Så kan havens fugle også få en lille præmie.

Nye naturlege hver måned

Boguglens Naturløb handler denne gang om pattedyr, så børnene lærer om alt fra mosegrise til spækhuggere. Men der findes naturligvis også meget andet spændende ude i naturen. Smukke træer, sjove insekter og forunderlige krybdyr for bare at nævne et par eksempler. Boguglen flyver hver måned af sted med nye naturopgaver. Så hvis du og din familie også trænger til at genopdage naturen, eller hvis I allerede er dus med dyrene, så er Boguglens Naturløb lige noget for jer.

Hold øje med hjemmesiden, Instagram og Facebook, der holder dig opdateret på Boguglens videre færd. Og lad os så flyve afsted – uuh uuuuuh.

Materialer