Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
0 Kr
Lokale
Mødelokale 3 (benyt den hvide dør mod Vesterbrogade).
Køb billet(ter) / Tilmeld
Foredrag & debat

Fake news om Europa-Parlamentsvalget

27.03.19
Kom til foredrag med Bjørn Willum i anledningen af Europa-Parlamentsvalget i maj.

Bjørn Willum har været korrespondent for Berlingske og DR Nyheder i Paris, og før det EU-korrespondent for Dagbladet Information i Bruxelles. I dag arbejder han som freelance-korrespondent i Paris for Orientering på P1 og Magasinet Finans samt foredragsholder.

Foredraget vil komme omkring tre områder:

Få danskere ved, hvad Europa-Parlamentet egentlig laver, og færre og færre stemmer til Europa-Parlaments-valgene. Begge dele er paradoksalt, for parlamentets magt er støt stigende. Vi ser nærmere på hvordan.

Europa-Parlamentsvalget 2019 står til at blive en voldsom konfrontation mellem dem, der mener EU er svaret på Europas udfordringer og at finanskriser, klima og flygtningestrømme derfor skal løses i fællesskab, og dem, der mener EU er årsagen til udfordringerne og derfor ønsker mindre union og flere nationale løsninger: I det ene ringhjørne findes, noget isoleret, den franske præsident Emmanuel Macron - i det andet ringhjørne flokkes landsmanden Marine Le Pen, Italiens vicepræsident Matteo Salvini, Ungarns statsminister Victor Orban og mange andre med Donald Trumps tidligere toprådgiver Steve Bannon som indpisker.

Overalt i Europa advarer efterretningstjenester om truslen for udefrakommende påvirkning af valget i form af misinformation eller decideret falske nyheder på især, men ikke kun, sociale medier. Det gælder også i Danmark. Men hvordan fungerer en russisk troldefabrik, hvilken interesse har en udenlandsk magt i at påvirke et europæisk valg og hvordan tjekker man, om en nyhed fra Facebook er pålidelig?

Få svarerne herpå når Bjørn Willum fortæller og viser videoklip af de omtalte personer. Foredragsholderen skaber dialog og opfordrer til, at der stilles spørgsmål både undervejs og bagefter.

Alle tilhører opfordres til at medbringe deres smartphone, da der vil være en konkurrence undervejs.

Valget til Europa-Parlamentet skal afholdes i alle EU's medlemslande i perioden 23.-26. maj 2019. I Danmark finder afstemningen sted søndag den 26. maj.

Foredraget er arrangereret i samarbejde med Alliance Francaise i Viborg.

Foredraget afholdes i mødelokale 3 på Hovedbiblioteket i Viborg - benyt den hvide dør mod Vesterbrogade.

Der er fri entré til foredraget og mulighed for at købe et glas vin.